Over La- Estel Meubelstoffeerderij

Hieronder vindt u alle informatie over de vrouw achter het bedrijf, de werkwijze en de projecten die op het moment gaande zijn.

De vrouw achter La Estel

Al op jonge leeftijd weet Estella van Daalen precies wat ze wil. Als enige dochter van een architect, met broers die een academische studie hebben voltooid, geeft zij aan meubelstoffeerder te willen worden. Haar vader is niet bijster enthousiast en ziet liever dat zijn dochter gaat studeren, maar Estella laat zich niet dirigeren en zit als enig meisje van 1977 tot en met 1980 op de Meubelmakers Vakschool in Amsterdam. Na het met goed gevolg afronden van haar opleiding mag zij zichzelf de eerste vrouwelijke meubelstoffeerder van Nederland noemen. Na haar schoolopleiding gaat zij voor een periode van 7 jaar in de leer om zichzelf de fijne kneepjes van het vak eigen te maken en begint zij in 1987 voor zichzelf in de Linaeusdwarsstraat in Amsterdam. Na 3 jaar verhuist zij naar de Pythagorasstraat in diezelfde stad.

Vestiging

In 1991 verhuist zij naar Otterlo op de Veluwe, waar zij haar hoofdvestiging en werkplaats heeft, maar rijdt meerder malen per week naar Amsterdam om ook daar haar cliënten tegemoet te kunnen komen. In 1996 is zij medeoprichtster van de Stichting BEMS waarborg, met als doel de consument meer zekerheid te geven over de kwaliteit van meubelmakers, meubelstoffeerders en woningstoffeerders. Dit omdat de diverse beunhazen die op het terrein van meubelstoffering actief zijn, Estella een doorn in het oog zijn. Estella houdt van haar vak en ziet vaak met lede ogen aan hoe deze beunhazen haar vak bezoedelen.

Projecten

Meubelstoffeerderij La-Estel kan niet alleen het meubilair wat u in huis heeft een tweede leven geven, maar ook voor projecten, autobekleding en boot bekleding kunt u bij Estella terecht.

Ook heeft La-Estel inmiddels een ruime ervaring in het stofferen van revalidatie hulpmiddelen. Voor het herstofferen van een rolstoel of scootmobiel bent u bij ons aan het goede adres. Al dan niet brandwerend of urinebestendig.

Als u het kan bedenken, heeft Estella het gemaakt.

Het Atelier

In deze lichte ruimte is Estella van Daalen vrijwel dagelijks te vinden om haar vak uit te oefenen, klanten te woord te staan en advies te geven. Stalen van alle bekende fabrikanten helpen haar en de klant om een definitieve keuze te maken. Overigens kunnen de stalen door de klant mee naar huis genomen worden om te zien of de gekozen stoffering bij de rest van het interieur past.

Uiteraard komt Estella bij u thuis om het te stofferen object te bekijken en een prijsopgave te doen. Het spreekt vanzelf dat dit geheel vrijblijvend is en u tot niets verplicht bent.
Elke opdracht, klein of groot, geeft haar nog steeds veel voldoening en enthousiast begint ze aan de uitvoering hiervan. Het eindresultaat verhult vaak de vele uren van noeste arbeid, maar is altijd tot volle tevredenheid van de klant en van haarzelf. Zonder dat laatste wordt er niet afgeleverd.

Docentschap

Sinds enkele jaren is Estella docent op het ROC in Nieuwegein. Het is volgens Estella van groot belang dat de jeugd het vak van Meubelstoffeerder op de klassieke manier aangeleerd krijgt. Dus niet alleen een hoes maken voor over een eetkamerstoel, maar met naald en draad een bank of fauteuil repareren en misschien geheel herstofferen.


Mijn plezier breng ik met liefde op studenten over”

 

 

“Je bent met een ambacht bezig: met het uiterlijk van een meubel. Met je handen bouw je een meubel tot een creatie met een eigen ‘touch’. Iets waarvan mensen nog jarenlang genieten. Dat maakt stofferen zo leuk. Mijn plezier breng ik op studenten over. Soms is het jammer dat klanten niet kunnen zien wat je onder de bekleding hebt gemaakt, maar ik blijf mijn studenten toch de klassieke én de moderne technieken aanleren. Kun je klassiek stofferen, dan beheers je de moderne manier ook. Met echt vakmanschap kom je ver.”

Als oud-voorzitter van BEMS strijdt zij tegen elke vorm van slecht vakwerk en promoot de vakgerichte meubelstoffeerderij.

Haar werk blijft niet onopgemerkt en zij wordt benaderd door vakbladen en radio- en TV-programma’s die graag haar professionele mening in geschillen willen horen. Zo wordt zij bijna een vaste medewerker als deskundige in het consumentenprogramma “KASSA!” gepresenteerd door Felix Meurders. Haar vaak vernietigende oordeel heeft menig consument weer vertrouwen gegeven in de vakbekwaamheid van de gerenommeerde meubelstoffeerders.
Ook is zij te zien geweest in het SBS6 programma “Klussen & Wonen” waarbij haar expertise in het meubelstoffeerdervak uitgebreid aan het woord kwam.

Door de zich alsmaar uitbreidende cliëntenkring ziet zij zich na een aantal jaren genoodzaakt haar voorzitterschap van de Stichting BEMS te beëindigen, maar wordt door het bestuur als erelid benoemd voor haar vele verdiensten en inzet.

Buiten de vele particuliere opdrachten doet Estella ook veelvuldig grote projecten. Zo doet zij het meubelstoffeerwerk voor onder andere de Amsterdamse Politie, het gevangeniswezen, interieurs van schepen en caravans en recent heeft zij een groot project voor Tommy Hilfiger afgerond.

 

Meubelstoffeerderwedstrijd

Op 6, 7 en 8 november 2005 heeft in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch de 2-jaarlijkse Nationale Meubelmakers- en Meubelstoffeerdersvakbeurs plaatsgevonden.

Op deze beurs wordt er naast de presentatie van de nieuwe collectie meubelstoffen ook een meubelstoffeerderwedstrijd georganiseerd. Estella van Daalen is door diverse mensen in haar directe omgeving uitgedaagd om mee te doen aan deze wedstrijd. En na enige twijfel heeft Estella besloten zich in te schrijven.
In deze wedstrijd ging het om het stofferen en bekleden van een eetkamerstoel waarbij de stoffering bestond uit een klassieke zitting en een moderne rug, bekleed met meubelstof met een streep-patroon. De stoel diende gestoffeerd te worden tijdens één beursdag op een daarvoor beschikbaar gestelde ruimte op de beursvloer waarbij de materialen beschikbaar was gesteld door verschillende toeleveranciers.
Op de openingsdag van de beurs begon Estella als enige vrouwelijke deelneemster van de wedstrijd aan de uitdaging om van een houten frame zonder zitting en rugleuning een prachtige eetkamerstoel te maken. Voor de bekleding hebben haar kinderen de stof uit de beschikbare meubelstoffen gekozen.

Hier rechts ziet u hoe Estella begint met het “singelen” van de onderzijde van de stoel. Hierna werden er op deze singels veren gezet welke op klassieke wijze handmatig ingenaaid werden.

Vervolgens moesten de veren gekoppeld worden met verentouw en afgewerkt worden met verenlinnen.

Na het innaaien en afwerken moest de zitting gemaakt worden met behulp van klassiek vulmiddel (Crin). Dit vulmiddel werd handmatig doorgenaaid waarna de zitting handmatig dichtgestikt moest worden. Hierna moest de zitting gepikeerd worden, dit wil zeggen dat eventuele oneffenheden opgevuld worden met een stevig vulmateriaal. Estella had behoorlijk wat aandacht van het aanwezige publiek tijdens de werkzaamheden aan de stoel.
Estella is hier bezig met de het singelen van de rugleuning van de stoel. Hierna kan zij de rugleuning bekleden met polyether waarna ook hier de meubelstof er op kan.

Voor de afwerking van de rugleuning heeft Estella gekozen voor een paarse bies die rond de rugleuning loopt. Maar deze moet dan toch eerst gemaakt worden van de aanwezige stof. Na het vastzetten van de bies en het bekleden van de singels aan de onderzijde van de zitting was het dan zo ver. De stoel was af.
Na de wedstrijd werd Estella door de vakjury beloond met een podium-plaats. Dankzij haar vakkundige stoel mag ze zich, met de derde plaats algemeen, de beste vrouwelijke meubelstoffeerder van Nederland noemen.